Marstellinga 2019

To ganger utsatte vi tellinga i år. Årsaken var de spesielle forholdene som vi hadde med mye is både på Målselva og i fjordsystemene rundt. Sannsynligvis på grunn av regn og mildvær som førte store mengder ferskvann ut i fjorder og sund. Ferskvannet er lettere enn saltvann, det flyter oppå – og fryser til is når det blir kaldt nok. Vi la merke til det innerst i Finnfjorden, i Laksfjorden på Senja, og på Gisundet der hurtigbåtene ikke kom seg til Lundkaia på Finnsnes. For ikke å snakke om i utløpet av Målselva, der isen lå helt til kaia på Målsnes og strakte seg tvers over fjorden til Indre Sultindvika. Vraket av fraktebåten Otra, som vi kjenner godt fra ekstraturene våre de siste årene etter at vi har vært ferdig med tellingene på søndag, lå innefrosset som ei polarskute. 

Slik så det ut på Rossfjorden to dager før vi hadde tenkt oss på den første av de utsatte tellingene. Foto: Jann-Oskar.

 

Og slik så det ut fra Sultindvika i utløpet av Målselva. I bakgrunnen brygga på Målsnes. Foto: Jann-Oskar.

 

Otra lå der og så ut som restene av ei innefrosset polarskute. Foto: Jann-Oskar.

Så sent som lørdag en uke før tellinga lå isen slik. Den påfølgende torsdagen ble det gjort en tur utover til Sultindavika for å sjekke forholdene. Da hadde isen trukket seg så langt tilbake og oppover elva, at vi fant ut at nå kunne vi endelig gjennomføre marstellinga.

Det er vanlig at vi treffes utenfor Prix på Olsborg kl 0900 på lørdag og i Vassendveien på Finnfjordeidet til samme tid på søndag. Værmeldinga lovet oss ikke optimale forhold, men vi har telt under vanskelige forhold tidligere, så vi lot oss ikke stoppe av at det var medlt noen dråper med regen og litt vind på Yr.

Her er de fleste av gjengen som deltok på tellinga på lørdag. Til venstre står Saskia, mannen med hatten er Jann-Oskar og bak han skjuler Helen seg. Så kommer Hermien, Hans, Frank, Magne og Steinar. Per tok bildet.

Lørdag

Så, lørdag den 23. mars var vi klar. Ved Prix stilte disse opp: Helen og Saskia, Hans, Hermien, Per, Frank, Steinar, Magne, og Jann-Oskar. Særdeles hyggelig var det å ha med en representant for den yngre garde, Saskia på 11 år.

Det var i grunnen greie forhold, pluss 4 grader Celsius og ikke mer vind enn vi tålte. Vi fikk en liten byge da vi kom nedover til Hollenderneset, men det var da også alt – etter det skribenten husker.

Det var meldt høy flo, og erfaringene vår tilsa at sjøen ville komme raskt når den begynte å stige, slik at Frank tok med seg Per, Hans og Hermien og kjørte i forveien for å få med seg silendene før det trakk unna på flo sjø. Resten av gjengen tok seg den tida de trengte da de nådde iskanten i området ved Hollenderneset.

Frank og hans passasjerer kom etter hvert tilbake og kunne rapportere ca. 950 silender. Vi vet jo at det kan være mye aktivitet på disse fuglene, og vi har tidligere gjort oss et anslag ut fra telling på bilder, at det til enhver tid vil være ca 20 % av endene som dykker. Det er da ikke usannsynlig at det virkelige antallet denne dagen lå ca 1150 silender i utløpet av Målselva. Dette er et lavere antalll enn det vi pleier å ha. Ut fra andre observasjoner er det imidlertid en del som tyder på vi hadde en annen type observasjoner enn det vi pleier å ha. Vi tenker at den sene tellinga kan være årsaken til det. Blant annet observerte vi et stort antall av både tjeld og hettemåse, og det er ikke vanlig på marstellinga.

Under pausen som vi hadde på brygga på Målsnes, blåste det friskt nok til at vi nesten snudde der. Akkurat dét ville imidlertid bryte for mye med rutinene våre, så vi kjørte selvfølgelig utover til Korris, slik vi pleier å gjøre. Og det betalte seg i en liten flokk med haveller, en gulnebblom, ei nise og en sel. Vi fikk ikke sett selen lenge nok til at vi fikk konstatert om det var en steinkobbe eller havert. Sistnevnte har vært sett tidligere her ute, selv vi nok kan regne med at steinkobben er vanligere.

Sangsvana er blitt et fast innslag på disse turene. Bildet er tatt av Per.

 

Søndag

På søndag stilte Per, Steinar, Magne og Jann-Oskar.

Det er heldigvis ikke så ofte at vi opplever at det regner på sjåføren gjennom passasjervinduet på høyresiden – bak. Mellom Straumen og Neset var forholdene derfor så vanskelige at vi ikke fikk gjennomført telling slik vi pleier. Vi har kan derfor ikke hevde at vi har full kontroll på antalle stokkender, og flokken med fjæreplytt som vi pleier å ha her, var ikke mye å kjøre heimana for denne søndagen. Vi satt lenge i bilen ute på Rossfjordneset. Under et par korte omganger med opphold, kunne vi derfor ta teleskopene i bruk. Ellers så opplevde vi mange kikkertlinser med dugg og regn denne dagen. Likevel klarte vi å holde ut til kl 1230 før vi satte kursen heimover igjen. Men det ble ingen tur til Sultindvika og Steinheim denne gangen.

 Storskarven har flyttet ned fra taket på brygga og ser ut til å ha funnet seg til rette på kaistolpene. Og ikke fullt så påvirket av surt være med regn og vind som det et gjeng med observatører var denne dagen. Bildet er tatt av Jann-Oskar.

Observasjonene denne helga:

Lørdag
7 havørner
20 svartbak
43 sangsvaner
28 gråmåser
7 uspesiferte ungfugler av måse
Ca. 85 hettemåser
13 fiskemåser
2 kvinender (hanner)
Ca. 40 tjeld
52 stokkender (en med uvanlig fjærdrakt)
1 storskarv
16 haveller
1 gulnebblom
1 nise
1 sel

Søndag

Rossfjordstraumen
15 sangsvaner
23 stokkender

Rossfjordneset
Ca. 60 tjeld
Ca. 10. gråmåser
2 svartbak
Ca. ett dusin fjæreplytt
9 storskarver
1 gråhegre
1 ung havørn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s