Novembertellinga 2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHelgen 10. – 11. november var det klart for årlige novembertellinga av overvintrende sjøfugl. Som vanlig med oppmøte på Olsborg på lørdag og på Finnfjordeidet på søndag.

Svært så hyggelig vær begge dagene med temperaturer rundt fem plussgrader, vindstille og god sikt. I det store og hele ideelle forhold.

De som stilte var på lørdag Helen, Steinar, Hans og Hermien, Frank, Trond og Anne Katrine, og Jann-Oskar. På søndag stilte alle disse unntatt Hans og Hermien, mens Mette slo seg på lag utover til Rossfjordeneset.

 

Målsnes på lørdag

Som vanlig lå det rikelig med silender i utløpet av Målselva. Om enn ikke så mange som det har pleid å være de siste årene. Men ca. 1800 silender er ikke så verst resultat. Vi funderte litt over om grunnen til at det var ferre silender denen gangen kan ha noe å gjøre med at det ennå ikke er kommet snø, og at mange elver og vatn ikke er frosset til ennå.

Ellers så hadde vi disse resultatene totalt for lørdag:

Stokkand 200+

Gråmåse 180+

Fiskemåse ca. 35

Svartbak 10

Havelle 5

Storskarv 1

I tillegg hadde vi 4 observasjoner av havørn. Og et svært så hyggelig møte med ei haukugle mellom Eidbukta og Skog. Den var aktiv, men flyttet seg ikke over større område enn at vi fikk studere den ei langs stund.

De sitter ofte slik, haukuglene, og speider etter bytte fra en telefonledning.

 

Søndag mellom Rossfjordstraumen og Rossfjordeneset

I ytterenden av Rossfjordvatnet observerte vi 3 haveller, 1 stokkand og 7 kvinender. Dette er faktisk i overkant av hva vi ellers pleier å observere herfra. Vanligvis pleier isen å ligge på vatnet helt ut til det faste observasjonspunktet vårt. I år er det ennå ikke lagt seg is på vatnet i det hele tatt.

Fra brua i Straumen kunne vi observere 18 stokkender og 1 fossekall. Herfra pleier vi som regel å se et tjuetalls sangsvaner. Denne gangen så vi ingen. Det har nok sitt å si at det de siste par ukene har ligget rundt 40 sangsvaner i utløpet av Finnfjordvatnet øverst i vassdraget. Sangsvanene var jo også fraværende i telleområdet på lørdag.

 

Totalt ellers for søndag:

Stokkand 64

Havelle 2

Ærfugl 14, en han og 13 hofargete.

Sjøorre 1

Storsakrv 8

Svartand 9

Fjæreplytt 100+

Havørn 1

De siste årene har vi sett at flokken med fjæreplytt har minket. Denne flokken var den minste vi har sett siden tellingene begynte – om ikke minnet spiller oss et puss.

 

Steinheim

Det er ikke uvanlig at vi tar oss en tur innover til Sultindvika og Steinheim når vi har gjennomført søndagstellingen. Så også denne gangen. Vi så en liten flokk med ærfugl på turen innnover, og fikk fotografert en spektakulær solnedgang. Høydepunktet på turen innover for denne skriveren, og flere i gjengen virket det som, var den store steinen ved veienden på Steinheim. Den er utrolig innholdsrik og virkelig verdt et besøk for den som lar seg fascinere av lav og mose. Det blir nok et par ekskursjoner hit for i alle fall to av deltakerne denne helga.

Tenker at dette er en rimelig grunntil at det kalles Steinheim ved veienden.

Ved steinen. Helen, Anne-Katrine og Trond.

Takk til deltakerne for to svært trivelige, inspirerende og lærerike dager.

 

Jann-Oskar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s