Sjøfugltellingen i mars

Det var meldt et heller trasig vær sist helg, og det viste seg jo å slå til. Likevel tok vi sjansen på å kjøre telling på lørdag, siden det var meldt ok vær utover dagen. For å rekke begge områdene, valgt vi å dele oss i to grupper. Frank, Hans, Hermien og Magne tok seg av Målsnes, mens Jann-Oskar, Steinar og Ketil tok seg av Rossfjorden.

Vinden tok mer på Målsnes enn i Rossfjorden. Dermed ble Målsnestellinga noe amputert. For å bøte på det, har Frank og Jann-Oskar bestemt seg for å telle silender i utløpet av Målselva på torsdag. Tallene nedenfor for siland er derfor foreløpige. Vind og bølger gjorde det vanskelig å få full oversikt.

Ung havørn (Foto:Jan Inge Karlsen)

Tellingene på Målsnes

Frisk bris til kuling, snøbyger og -7 grader.

 

Siland  500 +
Stokkand        70
Sangsvaner      28
Svartbak                     17
Gråmåke         10
Fiskemåke      30
Storskarv        3
Kvinand          1
Laksand                      2
Hegre  1
Havelle           50
Havørn           3

Tellingene for Rossfjorden

Bris, opphold, -5 grader, god sikt

Sangsvaner  23

Stokkand        34

Gråmåse         7

Storskarv        5

Fjæreplytt 300 +

Havørn 1

Som vanlig tok Rossfjordgjengen turen utover til Sultindvika/Steinheim. Bortsett fra en ung storskarv og ei gråhgre på Målsjorda, var det lite fuggel å se. Vi så noen silandhalser stikke opp over bølgetoppene i utløpet av Målselva.

Sangsvaner fra Målselvdeltaet (Foto: Frank Nygård)

Torsdag foretok Frank og jeg «reservetellinga» i Målselvutløpet. Det er ikke ofte at forholdene er så gode som de var da. Klarvær og vindstille og ca. – 6. Det kunne ikke annet enn å bli en veldig bra dag.

Denne gangen kunne vi telle 43 sangsvaner. Siden vi ikke hadde folk på Rosffjordneset i går, er det ikke godt å si om noen av svanene derfra hadde trukket til Målsnes, slik at det var grunnen til det store antallet. Og vi så 4 havørner og 3 laksender. Pluss 1 kvinand og et tjuetalls stokkender. Vi observerte også 12 svartbak, ca. 50 gråmåser og og omtrent det samme antallet fiskemåker. Måseflokken satt såpass tett sammen ute på ei av ørene, så det var vanskelig å få telt eksakt. De12 svartbakene som satt i flokken, skilte seg godt ut fra resten av flokken.
Det vi egentlig kom for å telle, var silendene. De lå noe spredt i området, men legger vi sammen de drøye 1100 vi fikk tall på der og da og de om lag 700 som jeg kunne telle ut fra bildene, får vi 1800 + etter å ha gjort et ikke så veldig krevende regnestykke i hodet.
Laksand hann (Foto: Jan Inge Karlsen)
I finværet kunne vi jo selvfølgelig ikke la være å ta oss turen forbi Korris og ut til veienden. Fra avkjørselen til småbåthavna gjorde vi en sveip med teleskopene våre og fikk hyggelige 19 gråmåser, 5 svartbaker, og ikke mindre enn 182 haveller. Havellene lå spredt i god telleavstand fra hverandre over et stort område, så det gikk greit å få et rimelig nøyaktig antall. Ikke drev de og dykket heller, og det hjalp jo også godt på.
Utpå fjorden drev en gruppe med niser og lekte seg.
Jann-Oskar

3 kommentarer om “Sjøfugltellingen i mars

  1. Karl-Birger Strann

    Så vidt mine sterkt begrensede kunnskaper om andefugl tilsier viser bildet at det er en laksand hann og ikke en siland……
    kbs

  2. Ja, her har det vel gått litt fort i svingene!

  3. Og da er artsnavn korrigert…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s