Ugletur til Skibotndalen

Vigdis Frivoll skriver på Fugl i Nord om en delegasjon fra Balsfjord som sist helg dro oppover Signaldalen for å sjekke uglekasser. Det var Jan Gunnar, Karl-Birger, Per Steinar og Svein Ulle som var med på turen, i tillegg til henne.

– Først stoppa vi hos en familie i Signaldalen og merka ei perleugla m/4 pulli i en holk, skriver Vigdis. Per Steinar fekk æra av å fange perleugla i håven og Jan G merka den. Seansen ble avsluttet med behørig fotografering.

IMG_2185

Per Steinar i aksjon for å kikke opp i perleugleholken.

IMG_2184

Per Steinar beundre perleugla.

Uglemerking 2

Karl-B og perleugla + bestemor og én av døtrene på gården.

Delegasjonen sjekket flere kasser, som imidlertid var tome, til de kom til en kasse som henger i nærheten av elva. Ugla der ble av folkene som bor på gården med uglekassen, fortalt å være av det aggressive slaget.
– Vi skjønte ka slags ugla det va, skriver Vigdis. Og antakelsen deres om at det var ei haukugle som hekket i kassen, ble bekreftet. Per-Steinar måtte til pers igjen for for å fange den. Dette skulle bli Per-Steinars første voksne haukugle på hand.
– Den både skeit og prøvde å syle klørne i Per-Steinar, forteller Vigdis i mailen sin, noe som ble sett på som god underholdning av de øvrige deltakerne på turen. Men det var Karl Birger som fikk overlevert ugla og sørget for å holde kontroll på den mens Jan Gunnar satte på ring. Ugleholken inneholdt ikke mindre enn 10 egg, så det var ei produktiv ugle som holdt til der.

Uglemerking

Karl-B holder en preiken om haukugla tel tre av familiemedlemman på gården + Jan Gunnar mens de to paparazzi-fotografan (Svein og Per Steinar) tar bilda og eg tar foto av alle sammen.

– Så kjørte vi innover dalen og starta med å sjekke våres egne holka, skriver Vigdis. – Vi sjekka 4 holka men ingen hekking i dem. Taket va blåst av én av holkan. Resten av holkan blei ikkje sjekka pga mykje råttsny. Vi orka ikkje å grunne tel skrevs.

Deretter ble to av kassene i Skibotn sjekket. I den ene var det et kull med perleugle med fem unger, som Jan Gunnar sørget for å sette ring på.

Kassene i Skibotndalen vil bli sjekket etter at mesteparten av snyen har tint. – Vi mistenker at Per Steinar har ei perleugla i kassen på Brenna, Hatteng. Perleugla har hukra der heile vintern og våren.

– Alle bildan som er lagt ut her er tatt på garden der de har kassen med haukugle. Her var det mange ugle-/kvinandholker og masse småfuglekasser. – Det var en riktig fugleinteressert familie. Vi hadde ei trivelig stund lamme dem, avslutter Vigdis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s