Marstellinga 2014

Etter at vi måtte avlyse tellinga som vi hadde lagt til 8. og 9. mars, men som vi måtte utsette på grunn av «Jorun», mens «Kyrre» nektet oss å foreta telling den påfølgende uka, kunne vi endelig gjennomføre den mandag 17. og tirsdag 19. mars.
Det var kaldt begge dagene, og mye is, men på tross av det, fikk vi to fine dager med flere obesrvasjoner enn det vi hadde fryktet ville bli resultatet.

Her følger en lite rapport.

Rossfjorden mandag 17. mars
Deltakere: Frank og Jann-Oskar
Værforhold: Skyfritt, vindstille, minus 13 Celsius.

Det var mye is. Utløpet av Rossfjordvatnet var tilfrosset, og dermed ble det ingen telling fra det faste førstepunktet på ruten.
To hundre meter nedenfor brua i Straumen var det åpen råk. Der lå det 10 sangsvaner, 7 voksne og 3 ungfugler.
Det var mye også mye is nedover elva fra Straumen til Rossfjordneset, og ingen observasjoner på strekningen.

Mudderflata ved Rossfjordneset var helt glasert med is, dermed ingen observasjoner av fjæreplytt og kråker. Fra fast telle- og kafferastpunkt på selve neset kunne vi telle i alt 90 stokkender innover mot Sørfjorden. Endene lå spredt, og hovedflokken lå lenger fra land enn vi vanligvis ser at stokkender ligger. Mens vi nøt medbrakt kunne vi se årets første snøspurver fly forbi.

Det er uvanlig at vi ser så lite fugl under tellingene på Rossfjordneset. Vi kunne ikke huske at vi tidligere har opplevd null observasjoner av måser.

Status for mandagen
Sangsvaner 10 stk
Stokkand 68/22
Hegre 1
Snøspurv 3

Målsnes tirsdag 18. mars

Deltakere: Frank, Ketil og Jann-Oskar
Værforholdene som på mandag

Det lå mye is i utløpet av elva, slik at stansen på fast førstestopp ble meget kort. Videre utover mot kaia på Målsnes kunne vi observere både sangsvaner, gråmåse, svartbak, fiskemåse og krykkje, i tillegg til silender. Ogikke å forglemme en oter. Turen videre til Korris og Nygård ga oss to krykkjer til og en havørn. De første krykkjene som vi observerte, drev stupdykking og fanget små fisker i overflaten.

Sørfjorden og Navaren kunne skilte med gråmåse, svartbak og storskarv. I tillegg kunne vi observer en flokk på om lag 60 fugler litt innefor støtta mellom Skog og Holmen. På grunn av hildring var det vanskelig å artsbestemme alle individene med sikkerhet, men det var både sjøorre og ærfugl i flokken, der det så ut til at hovedtyngden av sjøorre lå i området nærmest støtta.

Status for tirsdagen
Sangsvaner 25
Silender 420+
Gråmåse 51
Svartbak 5
Fiskemåse 1
Krykkje 13
Havørn 1
Oter 1

Jann-Oskar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s