Ny for Norge – i Midt-Troms

Ørnvåken fra Bøvær på Senja. Foto: Karl-Birger Strann.

Ørnvåk og gulbrynsanger på Senja!

I oktober besøkte Karl-Birger Strann og Vigdis Frivoll Bøvær på Senja sammen med en svensk radiomann og kona hans. Like før Bøvær observerte de en fugl som Karl-Birger med en gang kunne konstatere var en art som var uvanlig for området. Den første antakelsen var at dette var en russevåk. Nærmere undersøkelse har imidlertid bragt klarhet i at det ikke var en russevåk, men en enda større sjeldenhet. Det var nemlig en ørnvåk. På tross av dårlig lys og på langt nær optimale fotoforhold, fikk Karl-Birger bilde av fuglen. Dette ble dermed den første observasjonen i Norge som er så godt dokumentert med foto til at man med bortimot hundre prosent sikkerhet kan konstatere at det faktisk er en ørnvåk.

Norsk Sjeldenhetskomite for fugl (NSKF) er opprettet av NOF og har som oppgave å samle og vurdere dokumentasjon på sjeldne arter i Norge. Komiteen har fått innmeldt noen funn tidligere som angivelig skal være av ørnvåk. To av disse er godkjent av NSKF, men ingen av de tidligere observasjonene har samme gode dokumentasjon som funnet på Senja.

Opplysningene om spennende observasjoner på Senja stopper imidlertid ikke med ørnvåken. Fra sekretær Tor A. Olsen
i NSKF har vi denne meldingen: “Det var møte i NSKF forrige helg. Da behandlet vi en rapport som var sendt inn på en syngende østsanger fra Senja 21. juni 2011. Fuglen var dokumentert med bilder og beskrivelse av sang som ikke passet perfekt til østsanger. Etter lang diskusjon og konsultasjon med bilder og lyd klarte vi til slutt å bestemme den sikkert. Det viste seg å være en syngende gulbrynsanger, trolig første sommerfunn av denne arten i Europa! Så Senja er tydeligvis en spennede fugleøy!”
 

Det er Vigdis som har meddelt oss dette.

Dette er ikke gulbrynsangeren fra Senja, men en som havnet i et mistnett ved fuglestasjonen i Dividalen. Den fikk ring på seg før den startet ferden videre. Foto: JOG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s