Rekorddag på Malangen

Et lite utsnitt av silandflokken. Foto: JOG

Havørn. Foto: JOG

Klar himmel, et ubetydelig vinddrag fra sørøst, god sikt, fjære sjø og temperatur rundt null grader er akkurat de forholdene vi ønsker oss under tellingen. Og slik var det i dag, lørdag 17. november 2012. Og ikke nok med det, ingen av de fire som deltok i tellingene, kan huske å ha sett så mye fugl på Malangen tidligere. Om så er, er det mange år siden sist. den gangen da man kunne telle på ærfugl og hundrevis av haveller.

De fire som møttes på Olsborg for å gjennomføre tellingen, var Frank Nygård, Per K. Bjørklund, Hans Prestbakmo og Jann-Oskar

Granheim. Turen ble gjennomført mellom kl 0900 og 1400.

Det begynte med ei havørn og noen fiskemåser like nedenfor Grunnes. Så tullet det på seg med noen fiskemåser til, noen gråmåser, omlag 150 silender og 80 stokkender. Da var allerede turen begynt å bli en skikkelig vellykket tur. Men så flyttet vi litt på oss og rettet teleskopene nedover Målselva mot utløpet. Og da ble det jobb. Vassflata var ”svart”av fugl i det fjerne, så vi forflyttet oss raskt til en bedre posisjon for telling. Aldri før har noen av oss ett så mange silender i utløpet av Målselv. De var ganske høy aktivitet på endene, slik at det var vanskelig til håpløst å få telt. Vi forsøkte oss likevel med et overslag, og kom fram til at det måtte være mellom 2500 og 3000 silender i området. Undertegnede fotograferte den delen av flokken som lå nærmest, og som vi hadde taksert til omlag 1500 individer. Telling på fotografiet ga ca. 1280 fugler, så vi holder oss til at det var minst 2500 silender der i dag.

Som vanlig var det i området før kaia at vi observeret de fleste individene. Svært hyggelig var det å kunne registrere noen få haveller og ærfugler. Disse to artene har vært tilnærmet til helt fraværende i flere år. Et trettitalls alker ga oss også en hyggelig  opplevelse i dag. Likeledes var det hyggelig å stifte bekjentskap med i alt fire otere, der det virket som om det i det ene tilfellet var en hunn med to unger som svømte langs stranden.

Og det var mange niser som veltet seg i havoverflata over hele fjorden fra utløpet av elva til innerst i Sørfjorden. I trærne var det livlig aktivitet på gråsisiken, som vi kunen se flere flokker av.

Observasjonslista for dagen ser slik ut:

Siland 2500+

Fiskemåse 52

Gråmåse 63

Stokkand 104

Ærfugl 19

Havelle 7

Alke 36

Storskarv 2

Havørn 3

Kråke 20 +

Sjur 11

Nøtteskrike 1

Jann-Oskar Granheim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s